Lichtontwerp

De basis van ons werk bestaat uit het maken van lichtplannen. Deze kunnen van verschillende schaal zijn, van straat tot binnenstad, van historisch monument tot lichtkunstwerk. We werken met geavanceerde software, waarmee we lichttechnisch tot in het kleinste detail kunnen gaan. Onze visualisaties geven al in een vroeg stadium een realistisch beeld van de impact van het ontwerp.

foto : Fietsbrug Tegenbosch, Eindhoven


Lichtvisie / Masterplan

Om een lichtbeeld te scheppen op grotere schaal, of ambities waar te maken in een groter gebied, is een lichtvisie of masterplan verlichting een goed instrument. Zo’n masterplan beschrijft op hoofdlijnen het lichtbeeld en legt verbanden tussen locaties. het is een beeldkwaliteit plan, maar dan voor het lichtbeeld. Dit instrument is bestuurlijk goed te gebruiken voor overleg met stedenbouw, landschap, participatie met bewoners en andere stakeholders.

foto: Sluisgebied Leidschendam, foto ipv Delft


UIR.01_lichtberekening-TobiasAsserlaan-ipvDelft-1500x630 - kopie

Lichtberekeningen

De kern van veel lichtplannen bestaat uit een lichtberekening. Deze voeren we zowel in 2D als in 3D uit. We kunnen verschillende uitgangspunten aanhouden, zoals ROVL (NSVV) en politiekeurmerk. Met deelberekeningen kunnen we aantonen dat er voldaan wordt aan de richtlijnen.

afbeelding: Lichtberekening Oude Japanse Ambassade Den Haag


Armatuurontwerp & Mastontwerp

Naast het lichtbeeld ontwerpen engineeren we ook het dagbeeld. Dat betekent bijvoorbeeld een armatuurontwerp of een mastontwerp, afgestemd op de specifieke behoefte. Dit kan resulteren in een unieke lichtmast voor een project, maar ook in een armatuurontwerp voor een armatuurproducent.

foto: Lichtmasten Scheveningen, foto ipv DelftDHG.11_lichtmasten_boulevard_Scheveningen_MG_5631-2

Projectmanagement

Een lichtontwerp tot een goed werkend eindresultaat brengen is in veel gevallen een uitdagend traject. Licht raakt iedereen, er zijn dus veel stakeholders om rekening mee te houden. We kunnen het project management verzorgen tijdens ontwerpfase, maar ook tijdens aanbesteding, voorbereiding, uitvoering en oplevering. Zo houden we zicht op het beoogde eindresultaat tijden het proces.

foto: Lichtmasten Haringbuys, foto ipv Delft


Advies

We adviseren over uiteenlopende lichtvraagstukken. Bijvoorbeeld; moet ik mijn bestaand lichtinstallatie al vervangen? Is dit lichtontwerp het juiste voor deze toepassing? Voldoe ik met dit ontwerp aan de richtlijnen?

afbeelding: Visualisatie Kerkplein i.s.m. bureau De KruijterKostenraming

Budget is een belangrijk thema bij het maken van een lichtontwerp. We maken van onze ontwerpen in elk stadium een budgetraming, van globaal naar volledig uitgewerkt. Zo is in elke fase de financiële haalbaarheid zichtbaar.

foto: St. – Bavo Haarlem, foto ipv Delft